Het Heuvellandschap

collines

Van heuvels naar valleien, vertonen de afgeronde landschappen hier en daar prachtige uitzichten. De honderden heuvels die het landschap accentueren bieden wandelaars een prachtig panorama.

Een van de hoogste punten is de top van de Kluisberg. Van zijn 141 meter hoogte blijkt het mogelijk om 180 torens bij heldere dag te tellen! De steile hellingen van deze heuvels zijn een genot voor wandelaars, aangetrokken door uitdagende wandelroutes.

"De Beau Site", gelegen op de top van het dorp Saint-Sauveur, biedt een prachtig panoramisch uitzicht afgebakend door het grondgebied Kluisbergen en Ronse. Deze is bereikbaar via een kasseiweg waar de meest ervaren fietser zich zorgen zal maken over het hoogteverschil dat 17% bedraagt. Het was ooit een druk bezochte plaats voor rust en plezier, gewaardeerd door levensgenieters. In 1936, werd er een "Hôtel du Beau Site" gebouwd. Deze liet zijn naam achter aan het gehucht.

Het hoogste punt van het Heuvelland is met zijn 157 meter hoogte de " Pottelberg" te D'Hoppe . Deze is bereikbaar via een kronkelende weg door een prachtig beukenbos. Het toeristisch centrum van D’Hoppe werd ooit bevolkt door tal van "staminees" waar onze grootouders op zondag gingen dansen.

In de XIIIe eeuw bevond boer Anrys, 'de filosoof', zich in een storm op deze plaats met zijn paarden. Hij beloofde een kruis op te richten als er niets met hem zou gebeuren. De boer van de Pucemaigne-boerderij hield zijn woord en begin van de 20e eeuw werd hier een treurwilg geplant. Helaas werd deze eind 2004 uitgerukt door een storm. Een nieuwe boom werd aangeplant.

Deze groene plek is bijzonder door de omzeiling van de Romeinse weg Bavay-Velzeke, de beroemde "Chaussée de Brunehaut". Mainvault wordt gedomineerd door zijn "berg", keerpunt tussen Aat en het Heuvelland.